Izomorfism. Polimorfism



Izomorfism. Izotipie

Proprietatea substantelor chimic diferite de a cristaliza impreuna in acelasi edificiu cristalin se numeste izomorfism.
Un amestec topit de doua substante izomorfe cristalizeaza formand cristale mixte, in care se pot inlocui reciproc in orice proportie. Se formeaza solutii solide a caror compozitie poate varia continuu functie de compozitia topiturii.
Pentru ca 2 substante sa fie izomorfe este necesar ca ele sa cristalizeze in acelasi tip de celula elementara, iar particulele componente sa aiba dimensiuni apropiate (sa nu difere cu mai mult de 15%). KCl cu KBr izomorfe dimensiuni Cl, Br apropiate.
Cand dimensiunile particulelor componente difera mult, substantele respective se numesc izotipe daca cristalizeaza in acelasi tip de celula elementara: LiCl-KCl, MgO-FeO .

Polimorfism

Polimorfismul este proprietatea unei substante chimice de a cristaliza in doua sau mai multe forme cristaline functie de temperatura si presiune.
Aceste transformari se petrec la anumite temperaturi (in anumite conditii de presiune), sunt insotite de efecte termice si de variatii discontinue ale proprietatilor fizice ca densitate, modul de elasticitate, coeficient de dilatare.
In cazul SiO2:

                cuart                                 cuart                           tridimit                                 cristobalit
                sistem                                sistem                         sistem                                  sistem
                hexagonal                           hexagonal                    hexagonal                            cubic
                =2,68g/cm3                       =2,66g/cm3                 =2,28g/cm3                         =2,20g/cm3






Ca o consecinta, in betoanele refractare (concepute sa reziste la temperaturi ridicate) nu sunt recomandate pentru utilizare agregatele silicioase.



Alotropie

Alotropia este proprietatea elementelor chimice de a exista in mai multe forme cristaline. Alotropia Fe are consecinte importante in practica:








Atomii de C, avand dimensiuni reduse pot difuza in reteaua cu distante interatomice ceva mai mari, formand solutii solide interstitiale, cu bune proprietati mecanice.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu